• Normal
  • Increase

Current Size: 90%Inschrijven nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwtjes en activiteiten van de Reigershoeve? Meldt u dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

De boerderij

 
Wonen op de Reigershoeve betekent leven in een sfeervolle, landelijke, veilige en vertrouwde omgeving. De bewoners volgen er het natuurlijke ritme van dag en nacht, weekdagen en weekend. De veranderingen van weer en seizoenen zijn duidelijk herkenbaar. De boerderijomgeving biedt een rijk scala aan activiteiten waarmee een dag zinvol kan worden besteed. De bewoners genieten van de dierenweide, van verse groenten uit de moestuin en van de geuren en geluiden.
 

  

Heemskerk

Woonzorgboerderij de Reigershoeve bevindt zich op Oosterweg 5A-F te Heemskerk.
 

Groepswoningen

Op de Reigershoeve zijn vier groepswoningen voor elk zes of zeven bewoners (zie zorgaanbod). De groepswoningen hebben een eigen voordeur die uitkomt op een halletje. De hal geeft toegang tot de huiskamer waar een open keuken in is geplaatst. Aan de huiskamer grenst een serre, waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht op de tuinen van de Reigershoeve. Aan de huiskamer grenst de gang waar zes of zeven appartementen op uitkomen. Ieder appartement heeft een zit/slaapkamer met keukenblokje en eigen badkamer. In de woningen wordt zelf gewassen en gekookt. De huiselijke indeling zorgt ervoor dat de bewoner zich gemakkelijk thuis kan voelen. De indeling én het bewonersaantal van maximaal zeven zorgen ervoor dat een zo gewoon mogelijk leven geleid kan worden waarbij de woonzorgbegeleider altijd een goed overzicht op de groep heeft.
 

Ontmoetingsruimte De vrolijke merrie

De Reigershoeve heeft een grote recreatieruimte (ontmoetingsruimte De Vrolijke Merrie) waar bewoners en bezoekers kunnen ontspannen. Men kan er sjoelen, biljarten, kaarten en andere spelletjes doen. Ook kan men er TV kijken, lezen en muziek luisteren of maken. De Vrolijke Merrie wordt gerund door vrijwilligers en is open wanneer er vrijwilligers aanwezig zijn. Er kan wat gedronken worden en men kan er wat lekkere hapjes krijgen. Ten slotte is er in de zomer een terras waar bezoekers en bewoners van de boerderij buiten kunnen zitten.
 

 

Hobbyruimte / werkschuur

Deze ruimte is bedoeld voor mensen met dementie of een andere beperking die thuis wonen en de dag komen doorbrengen op de zorgboerderij. Zij kunnen vanaf februari 2014 deelnemen aan de verschillende activiteiten die er worden geboden (zie zorgaanbod). De activiteiten die in en rond de hobbyruimten kunnen plaatsvinden zijn:
  • Het maken en onderhouden van hokken voor de aanwezige dieren, vogelhuisjes, hekken etc.
  • Het schoonmaken van groenten, jam maken, taarten bakken
  • Beeldhouwen, schilderen, mozaieken, handwerken
  • Het opknappen van oude auto's
  • Bloemschikken, het schoonmaken van groenten, jam maken 
  • Spellen, lezen, muziek luisteren, foto's bekijken
  • Bewegingsactiviteiten
  • Groepsgesprekken
Voor het activiteitenaanbod geldt dat wij uitgaan van de indivuele wensen en behoeften van deelnemers. Wij stemmen ons aanbod af op wat deelnemers zelf graag willen doen.
 

Het erf

De dieren
Op het erf zijn er verschillende kleine boerderijdieren te vinden. Er zijn twee shetlandpony's, een ezel, vijf schapen, twee varkentjes en twee bokjes. Zij grazen in een grote weide met gezellige vijver, waar verschillende bijzondere eenden en een gans in zwemmen. De kippen hebben een aparte kippenren, maar scharrelen meestal rond op het erf. Ook leven er al aardig wat konijnen op de Reigershoeve. Op het moment hebben we twee grote Franse Hangoor konijnen en vijf gewone konijntjes. Zij overwinteren momenteel in de stal. In het voorjaar zullen zij allemaal op onze nieuwe konijnenheuvel vertoeven. Tenslotte is er nog een voliere te vinden op het terrein met diamantduifjes en kanaries. Al met al dus een gezellige dierenboel op de Reigershoeve!
 
  

De moestuin en kas

Een groot gedeelte van het terrein bestaat uit moestuin. Afhankelijk van de seizoenen worden er allerlei soorten groenten en fruit verbouwd. Zo hebben wij onder andere al pompoenen, bospeen, courgettes,boerenkool, tuinbonen, uien, aardbeien en verschillende soorten kruiden verbouwd. Naast lage stukken grond zijn er ook verhoogde plantenbakken gemaakt waarin op zithoogte gewerkt kan worden. Hierdoor hoeven de bewoners niet teveel te bukken. In de koude wintermaanden zullen onze activiteiten in de tuin niet stoppen vanwege het weer. Op het erf bevindt zich een grote kas waar ieder ten alle tijden lekker aan de slag kan.
 

Op het erf is ook een woonhuis gesitueerd waar de leidinggevende woont. Dit maakt de Reigershoeve makkelijk aanstuurbaar. Het terrein van de zorgboerderij wordt veilig omgeven door een hek, zodat de bewoners zich vrijelijk over het terrein kunnen bewegen zonder het gevaar de weg kwijt te raken. Het terrein is vrij toegankelijk voor mensen die de boerderij willen bezoeken. Zij kunnen aanbellen bij de intercom.